Viimeinen Shikaani

Square

Tämä on esitys joukkorahoitettavasta taidehankkeesta nimeltään ”Viimeinen Shikaani”. Se on myös suunnitelma jyväskyläläistyneen taiteilija Eeva Kouvalaisen muraali-ideasta. Esityksessä on suunnitelma aikataulusta, rahoitushankkeen tavoitteista, yhteisöllisyydestä sekä vastikkeellisuudesta. Sen lisäksi, että se toteutuessaan vahvistaisi paikallisten identiteettiä, sillä on mahdollisuudet muodostua paikalliseksi maamerkiksi ja tuotteistettavaksi designiksi matkailutuote-tarkoituksiin sekä fyysisiin että digitalisiin ympäristöihin. Idea on esitelty ennen julkistamistaan Mesenaatti.Me:lle ja Jyväskylän Taidetoimikunnalle, sekä Suurjyväskylälehden haastattelussa 5.5.2021. Kaikilta hankkeelle on tullut vihreää valoa.

Luonnos muraalista ”Viimeinen Shikaani”. Piirros: Eeva Kouvalainen

Miten niin ”jyväskyläläinen” taidemaalaus?

Tässä kirjallinen avaus syistä, miksi tässä olisi potentiaalia ilmaista jyväskyläläistä identiteettiä. ”Viimeinen Shikaani” on kaunis kollaasi jyväskyläläisistä elementeistä. Kuva sisältää:

– Nimessä oleva ”Shikaani” tarkoittaa rallitielle tarkoituksella rakennettua, autourheilijan hidastamaan pakottavaa mutkaa.

-Jyväskylän kartta on jumalattaren asun kuosina

– Shikaanin siluetti , eli ”S”-muoto on keskellä, kuin myös ”JyväSkylä”-sanankin keskellä

– Kuvaan on piilotettu kaikki nuottiavaimet ja nuottirivistö , mikä viittaa Jyväskylän asemaan ja maineeseen musiikissa, iltasoiton merkitykseen sekä rallitermiin ”nuotinluku”

– Jumalatar Athenaa muistuttava Kalevalaisversio Maaemosta/Mielikistä, joka ottaa vastaan ja vartioi Jyväskylää. Tämä viittaa myös sanontaan ”Suomen Ateenasta”

-Muraaliin on piilomaalattu myös mäkihyppytornin siluetti hiusten ja helman muotoihin, viittauksena kaupungin mäkihyppykaikuun

-Viittomakielellä ”TERVETULOA”-ele

-Toteutusmateriaaliin tulee ”ValonKaupunki”elementti, joka paljastuu vasta erityisolosuhteissa

-Pähkinänkuoressa viesti on: tervetuloa Jyväskylään, pysähdy meillä!

Luonnosmaisiksi suunnitelmiksi on mallennettu myös se, miltä muraali saattaisi näyttää Jyväskylään tulevan silmin. Luonnokset ovat suuntaa-antavia ja yksityiskohdat eivät voi vastata 100%sti lopullista muraalia, mutta idean visuaaliset pääpiirteet välittyvät näistä suunnitelmista.

Jyväskyläläisten osallistuminen muraalin syntyyn

Osallisuusaspektista Jyväskylä on ihmistensä summa, jolloin olisi tärkeää saada hahmoon paikallisten kädenjälki! Se voisi olla esimerkiksi helmaan painettavat kymmenet, sadat ja jopa tuhannet kädenjäljet, joista hahmo nousee. Torikeskusksessahan oli kuuluisten jyväskyläläisten kädenjälkiä valettuna betoniin, näin jokainen halukas pääsisi konkreettisesti osaksi jyväskyläläistä maisemaa.

Käytännössä toteutusvaiheeseen suunnitellaan päivä, jona kaikki halukkaat voivat tulla ohjattuna painamaan jälkensä osaksi muraalia. Sijainti määrää pitkälti myös sitä, kuinka se ”suojelee” vandalismilta ja sotkemiselta, mutta sellaisellakin ”lisällä” muraali toimii. Toki jo se, että rahoitus on yhteisön mahdollistama, tekee muraalista yhteisönsä tuottaman. Mikäli sijainti mahdollistaa yhteisön osallistumisen visuaaliseen lopputulokseen maanpinnalta käsin, olisi se näyttävä ja käsinkosketeltava osa muraalin lopputulosta.

Mikä on joukkorahoitushanke ”Fifty Sixty”?

Hanke täyttää joukkorahoitushankkeen kriteerit ja se on saanut luvan lähteä käyntiin aiesitoumuksella (toteutuessaan ja maalauspaikan löytyessä-ehto) VUODEN 2022 KESÄLLÄ. Oikean seinän löytämiseen, lupaprosessiin, suunnitteluun ja käytännön valmisteluihin on aikaa toukokuun 2022 ensimmäiseen päivään saakka.

Mesenaatti.me:n sivuilla lukee seuraavasti: ”Mesenaatti.me on Suomen ensimmäinen ja isoin vastikepohjaiseen joukkorahoitukseen tarkoitettu palvelu. Se on myös pohjoismaiden isoin vastikepohjainen joukkorahoitusalusta. Joukkorahoitus on kansainvälisesti vakiintunut rahoitusmuoto, jossa ihmiset osallistuvat yhdessä heille tärkeän hankkeen kuten palvelun, yhteisön, yrityksen, teoksen tai tuotekehitysprojektin, rahoittamiseen. Vastikkeellisessa joukkorahoituksessa rahoittajat saavat vastineeksi esimerkiksi palveluja, elämyksiä tai hankkeen lopputuotteen – eivätkä esimerkiksi osakkeita kuten osakepohjaisessa joukkorahoituksessa.”

Joukkorahoitushankkeen kautta kerätään summaa, joka toteutuessaan olisi Jyväskylän kaupungilta maksimituki (3000€) sekä löydettävän seinän kokoon skaalautuva rahasumma yksityisiltä ja erityisesti yritysrahoittajilta. Summa on n.50 000€:n luokkaa. Siinä on yhden kesäkauden maalaustyö (kesän aikana kelivarauksella), ulkoseinämaalit, erikoismaalit, sekä nostinvuokra ja maalausvälineet. Tähän sisältyvät myös suunnittelutyö ja lopputuloksen taltiointi ja vektorointi sen vastikekäyttöön. Muraalin kaikki markkinointi-, väline- ja materiaalihankinta- ja tekovaiheet toteuttaa projektin vetäjä itse (taiteilija Eeva Kouvalainen). Rahoituksen keräämisestä ja hallinnoimisesta vastaa mesenaatti.me.

Hankkeelle perustetaan oma digitaalinen ympäristö, jossa kaikki toteutuksen suunnitelmat, kulut ja toteutuksen eri vaiheet sekä rahoittajat (rahoittajan suostumuksella) ovat avoimesti kaikkien nähtävillä. Maalausprosessin taltioimiseen suunnittellaan livekameran käyttöä, jolloin kuka tahansa voi seurata prosessia sen kaikissa vaiheissa. Julkitekeminen on myös osa taideteoksen syntymisprosessia ja merkitystä: yhteisillä varoilla, julkisesti, avoimesti, yhteiseen ympäristöön, yhteisen katseen eteen ja alle.

Mitä rahoittaja saa vastikkeeksi?

Vastikemuotoilun yksityiskohdat ovat vielä kesken, mutta pääpiirteet ovat valmiit: rahoitussummaa vastaan saa vastikkeen vasta lopullisen muraalin valmistuttua. Lopullisesta maalauksesta rahoittaja saa ”Viimeisestä Shikaanista” sovellettavia visuaalisia tuotteita käyttöönsä erilaisiin digitaalisiin ympäristöihin (kotisivut, some-kanavat, asiakasposti jne):

  • kuvatiedostoja
  • vektoroidut versiot
  • 2D-animaation (lyhytanimaatio, jossa hahmo tervehtii) .

Vastikkeeksi voi ostaa myös lisenssin käyttää kuvaa fyysisissä painotuotteissa, kuten korttipainatuksiin, vaatteisiin, matkailutuotteisiin, painettaviin mainoksiin jne.

Mitä jos hanke ei toteudukaan?

Mikäli hankkeen rahoitustavoite ei täyty huhtikuun 1.2022 päivään mennessä, palauttaa mesenaatti.me yksiselitteisesti kaikki varat takaisin lahjoittajille.

Mihin muraali maalataan?

Muraalin fyysinen paikka on vielä etsinnässä. Sen olisi tärkeää täyttää seuraavat kriteerit:

-Seinä on jo olemassa

-Sijainti on Jyväskylän alueella päätien varrella (esim. nelostie tai ysitie)

-Maalattava taso on mielellään vertikaalisen suorakaiteen muotoinen

-Maalattava pinta soveltuu pysyvään maalaamiseen (ei esim. ritilä tai kallio tms.)

-Seinän pääsee maalaamaan nosturin avulla

Seinämaalausmateriaaleissa otetaan huomioon ja kunnioitetaan maalattavan pinnan materiaalit yhteensopiviksi. Hallinnoitsijalle ei koidu kuluja eikä vastuita toteuttaa, pitää yllä, huoltaa tai korjata maalausta sen valmistumisaikana eikä valmistumisen jälkeen. Myös oikeus maalata päälle, purkaa tai poista maalaus sen valmistuttua esim rakennuksellisista syistä on hallinnoitsijalla muraalin valmistuttua. Muraalia ei myöskään velvoiteta maalauttamaan tilalle tai toiseen sijaintiin mahdollisen poiston seurauksena. Sopimukseen sisällytetään mahdollisuus valaista muraaliseinä esim. ”Valon Kaupunki”-tapahtuman aikana kiinteistön haltijan luvalla.

Kuvamanipulaatio (Eeva Kouvalainen) siitä, miltä ”Viimeinen Shikaani” näyttäisi Matkakeskuksen seinällä. Kuva: Google maps 2015
Kuvamanipulaatio (Eeva Kouvalainen) siitä, miltä ”Viimeinen Shikaani” näyttäisi Lutakonsalin seinällä. Kuva: Google maps 2015

Kuka taiteilija?

Hei, Sinä! Kerron vähän itsestäni näin suoraan: Olen taiteilijaperheen kasvatti. Muutin 2007 Jyväskylään opiskelemaan Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjärveltä, taidekoti Hunningolta. Valmistuin vaatesuunnittelijaksi (JAMK) 2012, jossa opintoni painottuivat kulttuuriin, esitystekniikkaan sekä yrittäjyyteen. Vuodesta 2013 olen perustanut perheen sekä luovinut työelämässä erilaisissa projekteissa työntekijänä ja taideyrittäjänä. Vuonna 2020 sain Graafisen suunnittelijan intensiiviset opinnot (JKO) päätökseen ja osaamisen 2D-animaatioon, taittoon sekä video- ja valokuvaamiseen. Minulta löytyy myös yhteyksiä ja osaamista markkinoinnista digitaalisessa ympäristössä.

Tällä hetkellä työskentelen taideyrittäjänä maalaustaiteen ja erilaisten kuvitusprojektien kanssa kotoani täältä Jyskästä, missä asun perheeni kanssa. Olen mm.kuvittanut satukirjoja, luonut yritysilmeitä ja mainosmateriaalia yrityksille sekä järjestänyt taidenäyttelyitä. Toimin myös taideopettajan tehtävissä Jyväskylän kristillisellä opistolla sekä taideohjaajana Wine&Arts-illoissa. Piirrän viihdetarkoituksessa viikottain MAMI-sarjakuvaa henkilökohtaisesta elämästäni.

Olet tervetullut tutustumaan työhöni kotisivuillani osoitteessa www.eevakouvalainen.fi . Olen aktiivinen myös Linkedinissä (Eeva Kouvalainen), Facebookissa (Eeva Kouvalainen Art) ja englanniksi Instagramissa (@eeva.k.art).

Itse pidän tätä muraalia Jyväskylää ylistävänä Kiitos-eleenä. Pidän itseäni myös oikeana henkilönä tämän toteuttamiseen, paitsi idean äitinä ja hankkeen vetäjänä, myös koska olen tyypillinen esimerkki henkilöstä, jolle Jyväskylästä tuli ”Viimeinen Shikaani” (tulee tänne opiskelemaan ja löytääkin Kodin rakkaasta Jyväskylästä). Muraalissa on universaali positiivinen viesti ja uskon sen mahdollisuuksiin tuoda Jyväskylälle henkistä ja taloudellista vastinetta toteutuessaan. Uskon tämän ” Jyväskylä lähettiläs”-potentiaaliin täysin ja haluan toteuttaa sen avoimesti, yhteisöllisesti ja kaikkien nähtäville!

Tervetuloa osaksi ”Viimeisen Shikaanin” tarinaa!

Aurinkoisesti, taiteilija Eeva Kouvalainen os. Korhonen